Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για υγειονομικά πρωτόκολλα και ΣΕΠΕ

Δελτιο τυπου

25/06/2021

Η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κατάστημα λιανεμπορίου της Βοιωτίας
και η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Η πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε γνωστό κατάστημα λιανικής πώλησης, επαναφέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, (ΣΕΠΕ).

Δυστυχώς όμως, η ψευδεπίγραφη «αναβάθμιση» του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, σύμφωνα με το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα, σηματοδοτεί ουσιαστικά την κατάργησή του. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή που εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του κόσμου της εργασίας, τη στιγμή που, τώρα, έχει ανάγκη όσο ποτέ την προστασία.

Στη Βοιωτία, τα συχνά φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών καθημερινά αυξάνονται, με την υποβάθμιση των ελέγχων και την θέσπιση ρυθμίσεων, που μπορούν χαρακτηρίσουν τον αγώνα ενάντια σε αυτές παράνομο. Τα πρόσφατα περιστατικά απολύσεων στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας, ο παραγκωνισμός των σωματείων και η παρεμπόδιση των εργαζομένων να διεκδικήσουν το δίκιο τους, φαντάζουν ασήμαντα μπροστά στην επερχόμενη αντεργατική λαίλαπα.

Tο τοπικό υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, φαίνεται ότι αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και περιστατικά μη τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του Covid19. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σε εκκοκκιστήριο βάμβακος και σε μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου του της Λιβαδειάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καλεί τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τα σωματεία τους, να μην επιτρέψουν να εκδηλωθεί καμιά παράλειψη, ή και καταπάτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και να μην αφήσουν αναπάντητη καμιά εργοδοτική αυθαιρεσία.

Απαιτούμε συνεχείς ελέγχους από τα αρμόδια όργανα και δωρεάν self tests για όλους τους εργαζομένους.

Απαιτούμε το σεβασμό στη ζωή κάθε εργαζομένου και κάθε συμπολίτη μας.

Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες, με καλύτερες συνθήκες  και αμοιβές.

Παλεύουμε για το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας.

Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του νέου νομοσχεδίου.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ