Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΔΤ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ορχομενού, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων



Με αφορμή το γεγονός ότι τη Δευτέρα 20/3/2023 η κυβέρνηση θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura, αντιπροσωπία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ορχομενού συναντήθηκε διαδοχικά:

α) με τη Δήμαρχο Ορχομενού κα Βούλα Καράλη και τον αντιδήμαρχο κ Γρηγόρη Ξηρογιάννη στο Δημαρχείο Ορχομενού.

β) Με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Ορχομενού κ Παναγιώτη Κλαρούδα στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Κατά τη συζήτηση του θέματος διαπιστώθηκε συναντίληψη στο θέμα και συγκεκριμένα:

Το νερό είναι δημόσιο/κοινωνικό (κοινό) αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς (υπηρεσίες/εταιρείες) κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό.

Οι διαβεβαιώσεις ότι «Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού» δεν είναι πειστικές αφού η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στο νερό, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, δημιουργεί ακόμα μια «αγορά προς ρύθμιση».

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, η νέα νομοθεσία δεν αποσκοπεί στην αναγκαία βελτίωση του τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, αλλά στη στοχοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) και την μετεξέλιξη τους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, την ώρα που σε όλη τη χώρα κυριαρχεί η απαίτηση «ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ», για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα, καθώς βάζοντας ακόμα μια φορά τα κέρδη πάνω από τις ζωές, ανοίγει καινούργιες επικερδείς «δουλειές».

Από την πλευρά της Δημάρχου Βούλας Καράλη αναφέρθηκε η αντίθεση της ίδιας στο νομοσχέδιο, αλλά και όλων των Δημάρχων στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ. Η ίδια θα αναλάβει πρωτοβουλίες με πρώτη την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 20 Μάρτη.

Κυριακή 19 Μάρτη 2023

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ορχομενού